Mięsno-grzybowe paszteciki z ciasta francuskiego

    Mięsno-grzybowe paszteciki z ciasta francuskiego

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 13 osób

    Pikantny mięsny wariant pasztecików dla miłośników ciasta francuskiego. Szybkie i łatwe do przygotowania w sam raz jako przekąska do czerwonego barszczu.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 20 pasztecików

    • 150 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 200 g mięsa mielonego (drobiowe, lub wieprzowo-wołowe)
    • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanego
    • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
    2. Pieczarki umyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    3. Cebulę drobno posiekać i przysmażyć na oleju. Dodać grzyby doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania wody.
    4. Na osobnej patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso, doprawić solą, pieprzem i papryką.
    5. Usmażone mięso wymieszać z grzybami i natką pietruszki.
    6. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm.
    7. Na środek każdego kwadracika układać po łyżce farszu mięsnego, składać na pół na kształt trójkąta i mocno zlepić brzegi.
    8. Gotowe paszteciki posmarować na wierzchu rozkłóconym jajkiem.
    9. Piec paszteciki na środkowej półce przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis