Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego

    Paszteciki grzybowe z ciasta francuskiego

    12polubień
    1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Idealne z barszczem czerwonym jako przekąska lub danie wigilijne.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 g pieczarek
    • 1 duża cebula
    • 1 łyżeczka masła
    • przyprawy: sól i pieprz
    • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanego
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pieczarki umyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Cebulkę pokroić na bardzo drobną kostkę i przysmażyć na maśle.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Do podsmażonej cebulki dodać starte pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania wody. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać.
    5. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty o wymiarach 3 cm x 3 cm.
    6. Na środek każdego kwadracika układać łyżeczkę farszu, złożyć na pół w trójkąt i zlepić brzegi.
    7. Gotowe paszteciki posmarować na wierzchu rozkłóconym jajkiem.
    8. Piec w piekarniku na środkowej półce przez 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis