Klasyczna paella z owocami morza

    Klasyczna paella z owocami morza

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 7 osób

    To tradycyjna wersja paelii - wyłącznie z owocami morza - pochodzi z Walencji, wschodniego regionu Hiszpanii. Zobacz nasz przepis video z tą paellą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • oliwa do smażenia
    • 5 strąków szerokiej fasolki szparagowej, posiekanych
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 kałamarnica, oczyszczona i pokrojona w plasterki
    • 1 duży pomidor
    • 8 krewetek
    • sól do smaku
    • 4 duże omułki
    • 10 małży
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 400 g krótkoziarnistego ryżu
    • 1 litr bulionu rybnego
    • szczypta szafranu
    • 4 langusty
    • 4 krewetki tygrysie
    • 1 cytryna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W dużej patelni albo specjalnej patelni do paelli rozgrzać tyle oliwy, aby przykryła dno patelni. Dodać fasolkę, czosnek i kałamarnicę i smażyć na małym ogniu.
    2. Pomidora zetrzeć wprost na patelnię, dodać 8 małych krewetek i smażyć przez 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2 minuty, a następnie odstawić z ognia.
    3. W międzyczasie bardzo dobrze rozgrzać suchy rondelek. Wrzucić omułki, aby się otworzyły. Przełożyć na talerz i powtórzyć proces z małżami (zachować sos). Małże odłożyć na bok.
    4. Patelnię postawić z powrotem na ogniu i podgrzewać, aż zacznie delikatnie bulgotać. Dodać paprykę, ryż (ryżu nie należy wcześniej płukać). Całość zalać bulionem rybnym. Dodać szafran i delikatnie zamieszać, tak, aby nie poruszyć ryżu. Dodać pozostałe owoce morza i sos z małży. Danie będzie wyglądać ładnie jeśli owoce morza zostaną ułożone na przemian.
    5. Gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Potrawy nie należy mieszać! Ryż wolno będzie wchłaniał bulion rybny, sprawdzać, żeby się nie rozgotował!
    6. Kiedy ryż będzie miękki, zdjąć patelnię z ognia i przykryć czystą ściereczką. Odczekać około 20 minut, aż cały sos się wchłonie.
    7. Podawać prosto z patelnii z cząstkami cytryny.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    Klasyczna paella z owocami morza
    Klasyczna paella z owocami morza

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis