Cacciatore z udek kurczaka

    Cacciatore z udek kurczaka

    4polubienia
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna i absolutnie wyjątkowa potrawa we włoskim stylu. Udka z kurczaka, pomidory, bazylia i oliwki w aromatycznej potrawce!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 8 udek z kurczaka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    • 120 ml białego wina
    • 2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 1/4 łyżeczki cukru
    • 120 ml bulionu drobiowego
    • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • świeże listki bazylii
    • 100 g zielonych lub czarnych oliwek, bez pestek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, często mieszając. Przełożyć do garnka o grubym dnie.
    2. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej udka.
    3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć udka przez 5 minut na jednej stronie bez odwracania, dzięki czemu nabiorą złotego koloru. Odwrócić i smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie przełożyć do garnka. Na patelnię nalać wino i zagotować, wymieszać i przelać do garnka.
    4. Dodać pomidory, koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wlać tyle bulionu aby zakrył udka. Przykryć i dusić przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
    5. Przed podaniem dodać natkę pietruszki, bazylię i oliwki. Zamieszać, skosztować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub cukrem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis