Ptysie

    (27)
    55 min

    Jeśli szukasz sprawdzonego i niezawodnego przepisu na ptysie - to jest ten! Ptysie, które pęcznieją w piekarniku a powstały pusty środek aż prosi się o napełnienie kremem i udekorowanie czekoladą! Zobaczcie nasz przepis video z tymi ptysiami!


    Zrobione przez 62 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 25 ptysiów

    • 110 g masła pokrojonego w kostkę
    • 240 ml wody
    • 125 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 4 jajka
    • 300 ml śmietany kremówki
    • 200 g czekolady, stopionej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. W garnku zagotować wodę z masłem. Dodać mąkę i sól, mieszać, aż ciasto zbije się w kulę.
    3. Przełożyć do dużej miski i wbijać jajka po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Nakładać na suchą blachę po łyżce ciasta.
    4. Piec przez 20-25 minut.
    5. W międzyczasie ubić śmietanę.
    6. Upieczone ptysie odstawić na metalową kratkę aby wystygły i obeschły. Każdy nakłuć z boku, aby uszła z niego para. Delikatnie przekroić na pół. Napełniać śmietaną i polać roztopioną czekoladą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ptysie
    Ptysie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (27)

    Komentarze po polsku (4)

    oleńka
    autor:
    14

    Bardzo fajne te ptysie! Bałam się, że mi nie wyjdą, ale wyszły baaaardzo smakowite!!!  -  15 sty 2013

    autor:
    2

    Proste szybkie i smaczne!  -  21 kwi 2016

    crisisgirl
    autor:
    1

    Byc moze wyszlyby dobre gdyby ktos dobrze podal przepis, niestety nie ma tu wzmianki o studzeniu ciasta, nie wiadomo kiedy to zrobic, z innego przepisu przeczytalam ze po dodaniu maki. Oczywiscie z nieostudzonego nic nie wyjdzie dlatego 1 gwiazdka.  -  24 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis