Pierogi z mięsem

    Pierogi z mięsem

    6polubień
    4godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jedne z najsmaczniejszych tradycyjnych pierogów z farszem mięsnym. Cały sekret polega na dokładnym wyrobieniu ciasta - oczywiście ręcznie, a aby pierożki dobrze się sklejały brzegi można lekko posmarować białkiem.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Farsz
    • 400 g wołowego mięsa rosołowego
    • 1 cebula
    • 3 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 250 ml ciepłej wody
    • 1 łyżka masła, roztopionego
    • 1 jajko
    • 1 białko do sklejania pierogów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Mięso opłukać i ugotować do miękkości. Wołowe mięso dość długo się gotuje, więc przy okazji można sobie przyrządzić na tym wywarze np rosół.
    2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Mięso rozdrobnić w blenderze i dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać pietruszkę i wymieszać.
    3. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w środku wgłębienie i dodać wodę, masło i jajko. Wymieszać i wyrabiać ciasto przez około 15-20 minut, aż będzie gładkie i jednolite.
    4. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka od szklanki lub literatki. Nakładać po łyżeczce farszu. Brzegi musnąć białkiem (za pomocą palca albo pędzelka) i sklejać pierogi, przyszczypując brzegi.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    sposób podawania

    Pierogi po ugotowaniu można lekko zrumienić na patelni i podawać z przysmażoną cebulą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis