Kotlety sojowe

    Kotlety sojowe

    2polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kiedy byłam wegetarianką te kotlety regularnie gościły na moim stole. Pyszne na obiad, a nawet do chleba na zimno z ketchupem. Zajadali się nimi również zaciekli mięsożercy i ja wciąż bardzo chętnie je przygotowuję.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g soi
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 cebuli
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 1/2 czerstwej bułki
    • 1-2 jajka
    • 1 łyżka wody
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • bułka tarta do panierowania
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Soję przepłukać i namoczyć na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować na miękko. Odcedzić.
    2. Bułkę namoczyć i odcedzić. Soję i bułkę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
    3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do soi razem z czosnkiem, jajkami, wodą, solą, pieprzem i oregano. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać trochę mąki ziemniaczanej.
    4. Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut z każdej strony.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis