Placek malinowo-owsiany

    Placek malinowo-owsiany

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 240 osób

    Szybki i łatwy, idealny na śniadanie, niedzielny brunch lub przekąskę!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 220 g (1 szkl.) jasnobrązowego cukru
    • 120 g (1 i 1/2 szkl.) płatków owsianych
    • 190 g (1 i 1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 słoiczek (300 g) dżemu malinowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W dużej misce zmiksować masło z brązowym cukrem na gładką masę. Wymieszać płatki owsiane z mąką, solą i proszkiem do pieczenia, dodać do mieszanki z masłem. Połowę ciasta wyłożyć na dno przygotowanej blachy i dobrze docisnąć dłonią. Na spodzie rozsmarować dżem. Pozostałą część ciasta pokruszyć na warstwę malin.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 do 25 minut, lub do momenty kiedy placek będzie jasnobrązowy. Całkowicie ostudzić, a następnie pokroić na kawałki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis