Tymbaliki drobiowe

    Tymbaliki drobiowe

    2polubienia
    5godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To inaczej zimne nóżki drobiowe, czyli galaretka z mięsem - i to doskonała przystawka na przyjęcia i spotkania w rodzinnym gronie. W moim domu cieszy się dużą popularnoscią! Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 kurczaka
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 seler
    • 1 łyżka soli
    • 3-4 ziarna pieprzu
    • 2-4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 20 g żelatyny
    • 1 litr przegotowanej wody
    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • 1 ogórek konserwowy
    • 1 puszka zielonego groszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 5godz.30min. 

    1. Kurczaka umyć i włożyć do garnka, zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe). Gotować przez godzinę.
    2. Mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. Warzywa pokroić w kostkę.
    3. Żelatynę rozpuścić w wodzie.
    4. Jajko i ogórka pokroić w kostkę, a groszek odcedzić z zalewy.
    5. Mięso wymieszać z warzywami i jajkiem. Rozłożyć do miseczek. Zalać żelatyną i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
    6. Przed podaniem przełożyć na talerzyki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis