Krokiety z mielonym mięsem

    Krokiety z mielonym mięsem

    4polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 17 osób

    Przygotowanie krokietów wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Naleśniki można usmażyć wcześniej, a potem już tylko zawijać farsz i podsmażyć na rumiano.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Naleśniki
    • 3 jajka
    • 1/2 kg mąki
    • 1 szczypta soli
    • 2 szklanki mleka
    • 1 szklanka wody
    • Farsz
    • 400 g mięsa wołowego lub wieprzowego
    • 3 łyżki oleju
    • 1 cebula
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę.
    2. Na patelni rozgrzać olej. Małą chochelką nalewać ciasto, przechylając patelnię we wszystkie strony, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. Smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony.
    3. Mięso ugotować do miękkości i przepuścić przez maszynkę.
    4. Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    5. Farsz zawijać w naleśniki i przed podaniem lekko podsmażyć, aby były ciepłe.

    rada

    Jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie - dodać mąkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    dziecinstwo.wiktorii
    3

    Bardzo smaczne! Nie dodałam cebuli, ponieważ nie lubię cebuli. - 19 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis