Zupa żurek

    Zupa żurek

    3polubienia
    3dni2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna zupa na świąteczny stół. Zawsze samodzielnie przygotowuję zakwas z mąki żytniej. Zdrowy i prawdziwie domowy!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Zakwas
    • 1/2 litra wody
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 g mąki żytniej
    • skórka z chleba razowego
    • Zupa
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 seler
    • 1 por
    • 1 kostka rosołowa
    • sól do smaku
    • 3 jajka
    • 1 laska kiełbasy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +3dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 3dni2godz.50min. 

    1. Wodę przegotować. Czosnek obrać i pokroić, wrzucić do słoja. Mąkę wymieszać z wodą, przelać do słoja, dodać skórkę chleba i zamieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
    2. W dużym garnku zagotować 2 litry wody.
    3. Umyć i obrać włoszczyznę, wrzucić do garnka razem z kostką rosołową. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
    4. Dodać 1/2 litra przygotowanego zakwasu, doprawić solą i gotować przez kolejne 20 minut.
    5. W międzyczasie ugotować jajka na twardo. Kiełbasę podsmażyć na oleju i pokroić w grube plastry.
    6. Żurek podawać z połówkami jajek i plasterkami kiełbasy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis