Zupa chrzanowa

    Zupa chrzanowa

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjna zupa podawana na wielkanocne śniadanie. Koniecznie z jajkami na twardo i smażoną kiełbasą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 por
    • 1 seler
    • 1 kostka rosołowa
    • 200 g chrzanu
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 jajka
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 laska kiełbasy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W dużym garnku zagotować 2 litry wody.
    2. Umyć i obrać włoszczyznę. Wrzucić do garnka razem z kostką rosołową, zmniejszyć ogień i gotować przez około godzinę.
    3. Dodać słoiczek chrzanu, doprawić solą, wymieszać.
    4. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać i przekroić na pół.
    5. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę z obu stron. Pokroić w plasterki.
    6. Na talerzach układać plasterki kiełbasy i połówki jajek, nalewać zupę i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis