Empanada z tuńczykiem

    (5)

    Tradycyjny hiszpański pieczony pieróg, podawany o dowolnej porze dnia i w dowolnych okolicznościach, faszerowany papryką, pomidorami i tuńczykiem. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!


    Zrobione przez 7 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 500 g pomidorów z puszki, posiekanych
    • sól do smaku
    • 200 g tuńczyka z puszki
    • 1 jajko na twardo, posiekane
    • 2 opakowania ciasta na empanada lub ciasta francuskiego
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać papryki i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory, posolić do smaku, zamieszać, przykryć i dusić przez 10 minut.
    3. Dodać tuńczyka i jajko na twardo, wymieszać. Odstawić.
    4. Najlepiej aby ciasto było schłodzone, wtedy łatwiej będzie nim operować. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Na środek nałożyć prostokąt z farszu, zostawiając 4-5 cm wolne od brzegu. Zawinąć brzegi ciasta na farsz.
    5. Drugi płat ciasta ponakłuwać i przykryć nim farsz. Odkroić nadmiar ciasta, zlepić brzegi i udekorować wierzch pieroga ścinkami. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środku zrobić nożem dziurkę przez którą będzie uciekać para.
    6. Piec na środkowej półce piekarnika przez 20 minut.

    Zobacz jak to zrobić!

    Empanada z tuńczykiem
    Empanada z tuńczykiem
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)