Chleb na sodzie z miodem i rozmarynem

    Chleb na sodzie z miodem i rozmarynem

    9polubień
    45min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Ten chleb ma wyjątkowe właściwości kojące! Chyba nie ma nic przyjemniejszego jak zasiąść przy kominku lub filmie w objęciach ukochanej osoby i pogryzać jeszcze gorące pajdy tego chleba ociekające masłem lub miodem! Zobacz nasz przepis video z tym chlebem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 gałązka świeżego rozmarynu
    • 200 g grubo mielonej mąki pełnoziarnistej
    • 275 g mąki pszennej
    • 300 ml maślanki
    • 6 łyżek miodu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Z gałązki rozmarynu oberwać listki.
    3. W dużej misce wymieszać rozmaryn z mąką pełnoziarnistą i pszenną, sodą oraz solą.
    4. Dodać maślankę i miód, wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto.
    5. Przełożyć na powierzchnię posypaną mąką i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.
    6. Uformować okrągły bochenek. Zrobić na wierzchu nożem dwa krzyże tak, aby powstało 8 trójkątów. Lekko posypać mąką blachę.
    7. Piec przez 40 minut. Chleb jest gotowy kiedy przy stukaniu od dołu bochenka wyda dźwięk jakby był pusty w środku.
    8. Odstawić na 10 minut, a następnie kroić i podawać na ciepło. Aby uzyskać miękką skórkę, można przykryć chleb czystą wilgotną ściereczką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Chleb na sodzie z miodem i rozmarynem
    Chleb na sodzie z miodem i rozmarynem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Belka
    autor:
    0

    Wyśmienity! Zniknął tak szybko jak się pojawił! - 12 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis