Placek malinowo-migdałowy

    (350)
    1 godz. 30 min

    To wilgotne, lekkie ciasto „miód malina” pasuje na deser lub na śniadanie. Cały dom będzie pachniał po prostu cudownie, kiedy ciasto będzie się piekło i stygło. Przepis można łatwo podwoić.


    Zrobione przez 315 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 125 g świeżych malin
    • 3 łyżki cukru brązowego
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru białego
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 115 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 jajko
    • 25 g (1/4 szklanki) pokrojonych migdałów
    • 30 g (1/4 szklanki) przesianego cukru pudru
    • 1 łyżeczka mleka
    • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Okrągłą blachę o średnicy 20 cm spryskać tłuszczem w sprayu.
    2. W miseczce wymieszać maliny z brązowym cukrem. Odstawić.
    3. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać śmietanę z masłem lub margaryną, 1 łyżeczką wanilii i jajkiem, a następnie dodać do mieszanki mącznej. Wymieszać. Wyłożyć łyżką 2/3 ciasta do przygotowanej blachy. Na cieście równomiernie rozłożyć maliny z cukrem. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto. Posypać migdałami.
    4. Piec przez 40 minut lub do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Odstawić ciasto na 10 minut na metalową podstawkę, aby ostygło.
    5. Wymieszać dobrze cukier puder z mlekiem i 1/4 łyżeczki wanilii. Skropić tą polewą ciasto. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (350)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis