Placek malinowo-migdałowy

    Placek malinowo-migdałowy

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 315 osób

    To wilgotne, lekkie ciasto „miód malina” pasuje na deser lub na śniadanie. Cały dom będzie pachniał po prostu cudownie, kiedy ciasto będzie się piekło i stygło. Przepis można łatwo podwoić.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 125 g świeżych malin
    • 3 łyżki cukru brązowego
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru białego
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 115 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 jajko
    • 25 g (1/4 szklanki) pokrojonych migdałów
    • 30 g (1/4 szklanki) przesianego cukru pudru
    • 1 łyżeczka mleka
    • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Okrągłą blachę o średnicy 20 cm spryskać tłuszczem w sprayu.
    2. W miseczce wymieszać maliny z brązowym cukrem. Odstawić.
    3. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać śmietanę z masłem lub margaryną, 1 łyżeczką wanilii i jajkiem, a następnie dodać do mieszanki mącznej. Wymieszać. Wyłożyć łyżką 2/3 ciasta do przygotowanej blachy. Na cieście równomiernie rozłożyć maliny z cukrem. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto. Posypać migdałami.
    4. Piec przez 40 minut lub do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Odstawić ciasto na 10 minut na metalową podstawkę, aby ostygło.
    5. Wymieszać dobrze cukier puder z mlekiem i 1/4 łyżeczki wanilii. Skropić tą polewą ciasto. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis