Zapiekanka z ryżu i cukinii

    Zapiekanka z ryżu i cukinii

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna zapiekanka z wykorzystaniem tzw. resztek z poprzedniego obiadu. Tym razem został nam ryż. Oczywiście można ugotować świeży!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 kg cukinii
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżeczki masła
    • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
    • 3 jajka
    • 1 szklanka śmietany
    • 200 g sera żółtego, startego
    • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Najlepsze do zapiekanki są młode cukinie, których nie trzeba obierać, ale jeśli jest stara to też się nadaje. Trzeba tylko ją obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
    2. W dużym garnku ugotować około 3 litry wody.
    3. Cukinie pokroić w grube plastry i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować przez 4 minuty jeśli cukinia jest młoda, przez 8 minut jeśli stara. Odsączyć na sitku.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
    5. Na dnie naczynia ułożyć plastry cukinii, na to wyłożyć ryż.
    6. Jajka zmiksować ze śmietaną. Dodać ser, doprawić do smaku. Wylać na ryż.
    7. Piec przez 40 minut, aż zapiekanka będzie rumiana.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis