Owocowy schab

    Owocowy schab

    4polubienia
    14godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny przepis na roladę schabową z suszonymi śliwkami i owocami. Najlepiej piec ją w rękawie, dzięki czemu mięso zachowa soczystość.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5-2 kg schabu bez kości
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich, bez pestek
    • 100 g suszonych moreli
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 14godz.20min. 

    1. Mięso opłukać i rozkroić wzdłuż na pół, tak aby można je było otworzyć jak książkę.
    2. Przykryć folią i rozbić na płat o równej płaszczyźnie.
    3. Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami i natrzeć mięso z obu stron. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
    4. Śliwki i morele zalać wrzątkiem i odstawić aby zmiękły.
    5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
    6. Schab rozłożyć na płasko i układać na nim na przemian śliwki i morele tak jak na szachownicy.
    7. Ciasno zwinąć w roladę i zabezpieczyć patyczkami lub specjalną nicią kuchenną.
    8. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć w brytfannie.
    9. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec przez 1,5-2 godziny. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, a następnie kroić w plastry i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis