Pyszne kopytka

    Pyszne kopytka

    5polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Smaczne danie obiadowe, które można podawać z sosem, polane masłem lub słoniną ze skwarkami, a nawet na słodko z cukrem i zrumienioną bułką tartą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg ziemniaków
    • 1 jajko
    • 1 szczypta soli
    • 200 g mąki pszennej
    • 20 g masła lub mięsny sos do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ziemniaki obrać i włożyć do garnka. Przykryć wodą i gotować przez około 40 minut, aż będą miękkie.
    2. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajko i sól, i szybko zagnieść ciasto.
    3. Z ciasta formować wałki na grubość palca i kroić na 4-5 cm kawałki.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać kopytka partiami. Zamieszać i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem lub z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ZdzislawMalcher
    2

    Wszystko pieknie ,ladnie ale sa twarde.Wystarczy dodac lyzke maki ziemniaczanej a beda delikatne.Polecam. - 12 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis