Spaghetti w sosie pomidorowym z bazylią

    Spaghetti w sosie pomidorowym z bazylią

    2polubienia
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Makaron w sosie to zawsze smaczny i pożywny obiad. W tej wersji z pomidorami, cebulą, papryką, pachnący bazylią. Polecam!

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g makaronu spaghetti
    • 1 łyżka soli
    • 2 cebule
    • 1/2 papryki
    • 2 pomidory
    • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    • 1/2 szklanki wody
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 ml sosu pomidorowego z bazylią
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente.
    2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w kostkę.
    3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z papryką i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając odrobiną wody.
    4. Dodać pomidory i dusić przez kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Makaron odcedzić i przełożyć do miski.
    6. Na patelnię dodać sos i jogurt, dobrze wymieszać i gotować przez 3 minuty.
    7. Sosem polać makaron i posypać bazylią. Smacznego!

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis