Placek majonezowy Roxanne

    Placek majonezowy Roxanne

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 57 osób

    Dzięki majonezowi ten placek jest delikatny w smaku i wilgotny. Można też z tego ciasta upiec babeczki.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 235 ml (1 szklanka) majonezu
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 180 ml (3/4 szklanki) wody
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 4 łyżki gorzkiego kakao
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 20 lub 23 cm.
    2. Przesiać mąkę z solą, sodą i kakao.
    3. Wymieszać mikserem majonez z cukrem, zimną wodą i wanilią, aż wszystko się dobrze połączy. Powoli dodawać mieszankę z mąką, miksując na średniej prędkości przez 2 minuty. Wlać ciasto do przygotowanych blach.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 20 do 25 minut. Polać swoim ulubionym lukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis