Ciasto czekoladowe bez nabiału

    Ciasto czekoladowe bez nabiału

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 120 osób

    Moja mama piekła ten murzynek w ciężkich czasach. Bez dodatku jaj i nabiału, ale jest w nim majonez (nie czuć go w smaku, oczywiście!)

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 300 g (1,5 szklanki) cukru
    • 355 ml (1,5 szklanki) majonezu
    • 30 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
    • 355 ml (1,5 szklanki) wody
    • 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem dwie tortownice o średnicy 23 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Stale mieszając, dodać majonez. Stopniowo dodawać wodę i wanilię, mieszając, aż wszystko się dobrze połączy. Wlać ciasto do przygotowanych blach.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut. Ostudzić, wyjąć z blach i polać swoją ulubioną polewą czekoladową.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis