Zupa dyniowa z grzankami

    Zupa dyniowa z grzankami

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 18 osób

    Smaczna zupa na jesienne dni. Dynia zmiksowana z dużą ilością czosnku i podawana z prażonymi pestkami i grzankami.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g dyni
    • 4-5 ząbków czosnku
    • 1 litr mleka
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • natka pietruszki do posypania
    • świeże liście majeranku
    • 1/2 szklanki pestek dyni
    • 1 szklanka grzanek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Odstawić do przestudzenia.
    2. Przestudzoną dynię zmiksować z czosnkiem na gładko. Przełożyć do garnka, dodać mleko, sól i pieprz, gotować przez 5 minut. Posypać pietruszką i majerankiem.
    3. Na patelni uprażyć pestki dyni i grzanki. Dodać do zupy bezpośrednio przez podaniem.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis