Zupa z dyni z zacierkami

    Zupa z dyni z zacierkami

    6polubień
    50min.


    Zrobione przez 16 osób

    Pożywna zupa z przecieranej dyni z domowymi kluseczkami zwanymi zacierką. Idealna na chłodniejszy dzień.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g dyni
    • 1 jajko
    • 1/4 litra wody
    • 100 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 litr mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • olejek migdałowy do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito.
    2. Z jajka, wody, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Zagotować mleko. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, rolować w palcach i wrzucać na gotujące się mleko.
    3. Do zacierki dodać przetartą dynię. Doprawić cukrem, pieprzem i solą. Dodać parę kropel olejku migdałowego i od razu podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    9

    Zupa dla wielbicieli mlecznych zup. 3letnia córka spróbowała, ale nie chciała (być może to ten wiek), mąż też podziękował. Dla mnie była pyszna, ale nie zrobię jej już na obiad - raczej na śniadanie zamiast płatków owsianych na mleku lub jako podwieczorek. - 17 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis