Zupa z dyni z zacierkami

    (1)
    50 min

    Pożywna zupa z przecieranej dyni z domowymi kluseczkami zwanymi zacierką. Idealna na chłodniejszy dzień.


    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 16 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g dyni
    • 1 jajko
    • 1/4 litra wody
    • 100 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 litr mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • olejek migdałowy do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito.
    2. Z jajka, wody, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Zagotować mleko. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, rolować w palcach i wrzucać na gotujące się mleko.
    3. Do zacierki dodać przetartą dynię. Doprawić cukrem, pieprzem i solą. Dodać parę kropel olejku migdałowego i od razu podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    10

    Zupa dla wielbicieli mlecznych zup. 3letnia córka spróbowała, ale nie chciała (być może to ten wiek), mąż też podziękował. Dla mnie była pyszna, ale nie zrobię jej już na obiad - raczej na śniadanie zamiast płatków owsianych na mleku lub jako podwieczorek.  -  17 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis