Surówka z dyni

    Surówka z dyni

    3polubienia
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sezon na dynie w pełni, dlatego warto przyrządzić sobie do obiadu surówkę dyniową z pomidorami i jabłkiem. Polecam!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 małej dyni
    • 1 jabłko
    • 4 średnie pomidory
    • 3 łyżki majonezu
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta cukru
    • 1 łyżka natki pietruszki lub koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Dynię i jabłko obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach.
    2. Pomidory obrać ze skórki (można wcześniej sparzyć to łatwiej się obiorą) i pokroić w ósemki. Dodać do dyni z jabłkiem, wymieszać.
    3. Surówkę wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem oraz cukrem. Posypać natką lub koperkiem.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis