Zaloguj się Zarejestruj się

Domowe "krówki"

Potocznie zwane "mordoklejkami" są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Choć wybór w sklepie spory to warto je przygotować domowym sposobem! Zamiast czekolady można dodać kawę, wanilię lub kakao.

Bogusia Podkarpackie, Polska

Składniki
ilość porcji: 20 

  • 2 szklanki mleka
  • 350 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki karmelu
  • 50 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

  1. Mleko z cukrem zagotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta i jednolita masa.
  2. Dodać masło i karmel, wymieszać.
  3. Czekoladę zetrzeć i dodać do masy, chwilę jeszcze gotować, aż składniki się połączą.
  4. Masę wylać na płaski półmisek i odstawić do stężenia. Kroić w małe kostki. Można zawijać w papierki i wtedy nie będą zbyt szybko wysychać.

rada

Karmel można przyrządzić samodzielnie - na patelnię wsypać łyżkę cukru, podgrzewać a jak zbrązowieje to dodać 2 łyżki wody i dobrze wymieszać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie