Domowe "krówki"

    Domowe "krówki"

    1polubienie
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Potocznie zwane "mordoklejkami" są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Choć wybór w sklepie spory to warto je przygotować domowym sposobem! Zamiast czekolady można dodać kawę, wanilię lub kakao.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 szklanki mleka
    • 350 g cukru
    • 50 g masła
    • 2 łyżki karmelu
    • 50 g czekolady deserowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Mleko z cukrem zagotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta i jednolita masa.
    2. Dodać masło i karmel, wymieszać.
    3. Czekoladę zetrzeć i dodać do masy, chwilę jeszcze gotować, aż składniki się połączą.
    4. Masę wylać na płaski półmisek i odstawić do stężenia. Kroić w małe kostki. Można zawijać w papierki i wtedy nie będą zbyt szybko wysychać.

    rada

    Karmel można przyrządzić samodzielnie - na patelnię wsypać łyżkę cukru, podgrzewać a jak zbrązowieje to dodać 2 łyżki wody i dobrze wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis