Toffi z czekoladą

    Toffi z czekoladą

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1025 osób

    Pyszne maślane toffi pokryte czekoladą i migdałami. Zawsze wszystkim smakuje i proszą o więcej. Prosty przepis, który łatwo zapamiętać i przygotować kiedy tylko najdzie nas ochota. Za pierwszym razem warto użyć specjalnego termometru do cukru, żeby sprawdzić czy toffi jest gotowe. Zobaczcie nasz przepis video z tym toffi!

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 450 g masła
    • 400 g cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
    • 120 g posiekanych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Dużą blachę wyłożyć alufolią lub woskowanym papierem do pieczenia.
    2. W rondelku wymieszać masło z cukrem i solą. Stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż masło się stopi. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż nabierze barwy ciemnego bursztynu (gdy temperatura osiągnie 140 stopni C). Od czasu do czasu zamieszać.
    3. Ostrożnie przelać na blachę. Toffi jest bardzo gorące!
    4. Czekoladę roztopić i cienką warstwą rozprowadzić na toffi. Posypać migdałami i lekko je docisnąć.
    5. Odstawić do lodówki aby zastygło, a następnie połamać na kawałki i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    zamiennik

    Zamiast migdałów można użyć innych orzechów.

    Zobacz jak to zrobić!

    Toffi z czekoladą
    Toffi z czekoladą

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis