Kwiatki orzechowe

    Kwiatki orzechowe

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do moich ulubionych ciasteczek należą te z orzechami. Zawsze śledzę uważnie przepisy z różnych źródeł, aby czasem nie przegapić orzechowego smakołyka! Ten znalazłam w jakiejś starej gazecie w poczekalni u doktora.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 50 ciasteczek

    • 200 g posiekanych orzechów włoskich
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 150 g masła
    • 100 g brązowego cukru
    • 2 łyżki rumu
    • 1 jajko
    • Do dekoracji
    • 1 łyżka mleka
    • 200 g orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Mąkę wymieszać z orzechami i solą, wysiekać z masłem.
    2. Dodać cukier, rum i jajko, i cały czas siekać, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Zagnieść na kulę, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić blaszkę.
    4. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykroić foremką ciasteczka - kwiatki, gwiazdki lub serduszka. Układać na blaszce, posmarować mlekiem i obłożyć połówkami orzechów.
    5. Piec przez 10-15 minut, aż będą rumiane.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis