Zrazy z kapustą

    Zrazy z kapustą

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zrazy należą do tych dań, które wprawiają moją rodzinę w zachwyt. Przyrządzam je z białej kapusty w wersji lżejszej z kurczakiem, a cięższej z wołowiną.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 główka kapusty
    • 1 cebula
    • 1 czerstwa bułka pszenna
    • 300 g mięsa mielonego
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • kilka łyżek bułki tartej
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Kapustę pokroić na ćwiartki i gotować w osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzić i dodatkowo dobrze odcisnąć, najlepiej przez bawełnianą ściereczkę, aby kapusta była sucha. Pokroić drobno.
    2. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę i smażyć, cały czas mieszając.
    3. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.
    4. Kapustę z cebulą i bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać mięso i całość przemielić jeszcze raz.
    5. Do masy dodać jajko, mąkę, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić. Formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu na rumiano.
    6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić wodą, przykryć i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec ok. 15-20 minut.
    7. Podawać z ziemniakami i surówką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis