Paszteciki z grzybami

    Paszteciki z grzybami

    7polubień
    3godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne solo, lub jako dodatek do barszczu lub mięsa. Drożdżowe ciasto i delikatny w smaku farsz pieczarkowy. Jeśli mamy czas i cierpliwość można robić mniejsze paszteciki, wtedy trzeba je krócej piec.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 30 g drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 500 g mąki
    • 3 żółtka
    • 60 g masła, roztopionego
    • Nadzienie
    • 1 duża cebula
    • 500 g pieczarek
    • 2 łyżki oleju
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 jajka
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Drożdże rozrobić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    2. Pozostałe mleko zagotować i zalać nim mąkę przesianą do miski. Ciasto mieszać łyżką drewnianą, dobrze ucierając, aby nie porobiły się kluchy. Dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
    3. Po godzinie dodać żółtka i szczyptę soli i bardzo dobrze wyrobić. Masło roztopić i lekko przestudzone wlewać do ciasta, cały czas wyrabiając. Ciasto musi być miękkie i bardzo elastyczne. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    4. W międzyczasie przygotować farsz: cebulę posiekać i podsmażyć na maśle lub na oleju.
    5. Pieczarki bardzo drobno posiekać i dodać do cebuli. Smażyć przez 10 minut, aby dobrze odparowały, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Do farszu wbić jajka, wymieszać. Dodać bułkę tartą i pietruszkę.
    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    8. Ciasto rozwałkować i kroić na prostokąty. Na każdy nakładać łyżeczkę nadzienia i zwijać w ruloniki, zlepiając brzegi. Układać na natłuszczonej blaszce ustawionej w ciepłym miejscu. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    9. Piec przez 20-25 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis