Tort warzywny

    Tort warzywny

    2polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny na obiad lub ciepłą kolację. Kruche ciasto, kukurydza, groszek i kurki zapieczone w sosie śmietanowo-jajecznym. To taka rodzima wersja quiche lub tarty. Można zrezygnować z szynki, albo zamienić ją na kawałki kurczaka lub mięso z kraba.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • Nadzienie
    • 1 puszka kukurydzy
    • 1 puszka zielonego groszku
    • 1/2 cebuli
    • 2 łyżki masła
    • 150 g kurek
    • 150 g gotowanej szynki
    • 4 jajka
    • 200 g śmietany 36%
    • 150 g sera żółtego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Mąkę przesiać z solą na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać jajko i szybko zarobić ciasto. Uformować kulę, obwinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.
    3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
    4. Kurki oczyścić i dodać do cebuli. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
    5. Szynkę pokroić w kostkę.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    7. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy.
    8. W misce wymieszać groszek z kukurydzą, grzybami i szynką, wyłożyć na ciasto.
    9. Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać stary ser, sól i pieprz do smaku i masą zalać warzywa z szynką.
    10. Piec przez około 50 minut, aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis