Paprykarz

    Paprykarz

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis ten pochodzi oryginalnie z kuchni bułgarskiej. Zmodyfikowałam go nieco dodając czosnek i bazylię. Pyszny dodatek do obiadu lub z chlebem.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg papryki czerwonej
    • 1/2 kg pomidorów
    • 1/2 kg cebuli
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 łyżki posiekanej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Paprykę opłukać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.
    2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
    3. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać i smażyć przez kilka minut.
    4. Dodać szklankę gorącej wody, paprykę i pomidory, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
    5. Łyżkę mąki rozrobić z odrobiną wody, dodać śmietanę i wymieszać na gładko. Całość dodać do pomidorów z papryką, wymieszać i gotować jeszcze przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.
    6. Przed podaniem posypać bazylią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis