Pieczona papryka z orzechami

    Pieczona papryka z orzechami

    2polubienia
    4godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawa przystawka z pieczonej papryki w sosie z dużą ilością czosnku i mielonych orzechów włoskich.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 ząbków czosnku
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki kwaśnego mleka
    • 1 łyżka oliwy
    • sól do smaku
    • 1/2 kg czerwonej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.45min. 

    1. Czosnek wycisnąć przez praskę, a orzechy zmielić. Wymieszać z kwaśnym mlekiem i oliwą. Posolić do smaku i odstawić do lodówki na godzinę.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    3. Paprykę ułożyć na blaszce i piec, aż skórka sczernieje. Wsadzić do plastikowego woreczka i zamknąć. Po 5 minutach, paprykę łatwo będzie obrać ze skórki.
    4. Obraną paprykę pokroić w paski. Ułożyć w salaterce i zalać sosem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis