Rolada ziemniaczana

    Rolada ziemniaczana

    3polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niedawno zrobiłam tę roladę jako dodatek do pieczonego schabu jako odmianę dla ziemniaków. Fakt - dość pracochłonne, ale efekt... Nikt nie był zainteresowany schabem!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 kg ziemniaków
    • 1/2 główki kapusty
    • 1 duża cebula
    • 200 g pieczarek
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka kminku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i dobrze wytłuc. Odstawić do całkowitego ostygnięcia
    2. W tym czasie przygotować kapustę. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować przez około 15 minut. Odcedzić. Gdy przestygnie dodatkowo dobrze odcisnąć z wody, żeby była sucha.
    3. Cebulę i pieczarki bardzo drobno pokroić.
    4. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
    5. Odciśniętą kapustę posiekać i dodać do cebuli z pieczarkami. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem, i smażyć przez 3-4 minuty.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem.
    7. Do zimnych ziemniaków dodać jajka i mąkę. Doprawić solą i wymieszać na jednolitą masę.
    8. Masę ziemniaczną rozwałkować na stolnicy, najlepiej dodatkowo na folii, żeby łatwiej było zwijać roladę.
    9. Na to wyłożyć zimny farsz i zwinąć w roladę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    10. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
    11. Piec przez około 80 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis