Malinowy tort

    Malinowy tort

    4polubienia
    6godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Fantastyczny śmietanowo-jogurtowy krem z malin między warstwą biszkoptu i na spodzie z kruchego ciasta. Udekorowany serkiem mascarpone i całymi malinami. Do dekoracji można również wykorzystać kostki galaretki malinowej.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 150 g mąki pszennej
    • 75 g masła
    • 1 żółtko
    • 50 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    • Biszkopt
    • Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 łyżek oleju
    • Krem
    • 700 g malin (mogą być mrożone)
    • 100 g cukru
    • 500 g pełnotłustego jogurtu naturalnego
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • sok z jednej cytryny
    • 14 płatków białej żelatyny
    • 400 ml śmietany kremówki 36%
    • 1/2 opakowania galaretki malinowej
    • Do dekoracji
    • 300 ml śmietany kremówki 36%
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 250 g serka mascarpone
    • 150 g malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +5godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 6godz.50min. 

      Ciasto kruche

    1. Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać żółtko, cukier i sól, wysiekać. Dodać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Biszkopt

    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Natłuścić i posypać mąką tortownicę.
    4. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek.
    5. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać po jednym żółtku na raz, mieszać, ale już nie ubijać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.
    6. Piec przez 30 minut. Nie otwierać od razu piekarnika, tylko zostawić biszkopt w środku niech trochę ostygnie, a po 15 minutach uchylić drzwiczki. Wyjąć do całkowitego ostygnięcia.
    7. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto kruche zetrzeć na tarce prosto do tortownicy i piec przez 15 minut.
    8. Krem

    9. 500 g malin zmiksować na mus, a następnie przetrzeć przez sito.
    10. Mus wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
    11. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut. Następnie podgrzać, aż się rozpuści. Nie zagotowywać! Przestudzić, a następnie dodać do kremu. Wstawić do lodówki na 15 minut aby zaczął tężeć.
    12. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego kremu razem z pozostałymi malinami.
    13. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić.
    14. Biszkopt przekroić na dwa blaty.
    15. Tężejącą galaretkę wyłożyć na spód kruchego ciasta.
    16. Przyłożyć jednym biszkoptem. Drugi biszkopt pokroić na 8 części. Wyłożyć krem na warstwę pierwszego biszkoptu, a na wierzchu ułożyć pokrojony biszkopt. Wstawić do lodówki.
    17. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać łyżkę cukru i serek mascarpone, zmiksować.
    18. Tort udekorować kremem z serka mascarpone, a na wierzchu ułożyć maliny. Z pozostałej galalaretki można zrobić dodatkową dekorację tortu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis