Śledzie w białym winie
1 / 1 Zdjęcie:  Alina
Następne

Śledzie w białym winie

  • 4 1
  • 2
    polubienia
  • 1dzień50min.

Prosta marynata do śledzi z goździkami i białym winem. Czasem również dodaję garść rodzynkek. Pyszne!

Alina Małopolskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie), sparzonych
  • 3 cebule

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień50min. 

  1. Śledzie wymoczyć w mleku. Odsączyć i pokroić na małe kawałki.
  2. W rondelku zagotować szklankę wody z goździkami, liściem, zielem angielskim i pieprzem. Dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem, aby aromaty dobrze się uwolniły.
  3. Gdy woda będzie już mocno aromatyczna, przecedzić. Dodać wino i jeszcze raz zagotować. Na tym etapie można dodać sparzone rodzynki.
  4. Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem.
  5. W słoju układać śledzie z cebulą. Zalać marynatą i odstawić na dobę do lodówki.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

0
autor: nomad

ciekawy, ciekawy, choć cebule wymoczyłem w zalewie - bardziej intensywnie smakowało. A i pamiętajcie zalewę wystudzić przed zalaniem słoika - 30 wrz 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie