Śledzie w białym winie

    Śledzie w białym winie

    4polubienia
    1dzień50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosta marynata do śledzi z goździkami i białym winem. Czasem również dodaję garść rodzynkek. Pyszne!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g filetów śledziowych
    • 3 goździki
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarenka pieprzu
    • szczypta cukru
    • 1 szklanka wytrawnego białego wina
    • 1 garść rodzynek (opcjonalnie), sparzonych
    • 3 cebule

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień50min. 

    1. Śledzie wymoczyć w mleku. Odsączyć i pokroić na małe kawałki.
    2. W rondelku zagotować szklankę wody z goździkami, liściem, zielem angielskim i pieprzem. Dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem, aby aromaty dobrze się uwolniły.
    3. Gdy woda będzie już mocno aromatyczna, przecedzić. Dodać wino i jeszcze raz zagotować. Na tym etapie można dodać sparzone rodzynki.
    4. Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem.
    5. W słoju układać śledzie z cebulą. Zalać marynatą i odstawić na dobę do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    ciekawy, ciekawy, choć cebule wymoczyłem w zalewie - bardziej intensywnie smakowało. A i pamiętajcie zalewę wystudzić przed zalaniem słoika - 30 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis