Placek kokosowy, który wszystkim smakuje

    Placek kokosowy, który wszystkim smakuje

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 88 osób

    Wspaniały, wilgotny placek kokosowy, idealny na przyjęcia urodzinowe. W tym przepisie można zamienić orzechy włoskie na orzechy pekan.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 517 g (1 opakowanie) gotowej mieszanki do przyrządzenia babki
    • 100 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego
    • 315 ml (1 i 1/3 szklanki) wody
    • 4 jajka
    • 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 150 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich
    • 4 łyżki masła
    • 150 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
    • 2 łyżeczki mleka
    • 420 g (3 i 1/2 szklanki) cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 225 g serka śmietankowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +25min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką trzy okrągłe blachy o średnicy 20 lub 23 cm.
    2. W dużej misce wymieszać gotową mieszankę do przyrządzenia babki z budyniem, wodą, jajkami i olejem. Miksować na średniej prędkości przez 4 minuty. Wmieszać 2 szklanki wiórków kokosowych oraz posiekane orzechy włoskie. Wlać ciasto do przygotowanych blach.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 35 minut. Studzić ciasta w blachach przez 15 minut, a następnie wyjąć i dalej studzić na podstawce.
    4. Polewa: na patelni stopić masło lub margarynę. Dodać 2 szklanki wiórków kokosowych i stale mieszać na małym ogniu, aż wiórki osiągną złoty kolor. Rozłożyć wiórki na pergaminie aby ostygły.
    5. Utrzeć pozostałe 2 łyżki masła lub margaryny z serkiem śmietankowym. Energicznie mieszając, na przemian dodawać mleko i cukier puder. Wmieszać wanilię wraz z 1 i 3/4 szklanki przyrumienionych wiórków kokosowych.
    6. Złożenie placka: posmarować wierzch schłodzonych warstw ciasta częścią polewy. Położyć warstwy jedna na drugiej, a następnie posmarować polewą boki ciasta. Posypać placek pozostałymi wiórkami kokosowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis