Sałatka śledziowa w sosie orzechowym

    Sałatka śledziowa w sosie orzechowym

    1polubienie
    2godz.50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pomysłów na sałatkę śledziową nigdy dość! Tym razem eksperyment z dodatkiem ziemniaków, buraków, jabłek i ogórków w śmietanowym sosie orzechowym. Sprawdźcie czy udany.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g filetów śledziowych
    • 2 szklanki mleka
    • 4 ziemniaki
    • 2 małe buraki
    • 2 jabłka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 ogórki kiszone
    • 1 cebula
    • Sos
    • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1 łyżka majonezu
    • szczypta cukru
    • sól do smaku
    • koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Filety namoczyć w mleku na 3 godziny, w międzyczasie zmieniajac raz mleko. Wyjąć, osuszyć i pokroić w kostkę.
    2. Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
    3. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ogórki i cebulę drobno posiekać.
    4. Wszystkie składniki na sos wymieszać.
    5. W dużej salaterce wymieszać śledzie z ziemniakami, burakami, jabłkami, ogórkami i cebulą. Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    6. Przed podaniem posypać koperkiem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis