Sałatka buraczana z ananasem

    Sałatka buraczana z ananasem

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna sałatka na każdą okazję. Połączenie buraków, ananasa, jabłek i orzechów włoskich w sosie musztardowo-miodowym.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g buraków
    • 200 g kwaśnych jabłek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 500 g ananasa z puszki lub świeżego
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • Sos
    • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżka musztardy francuskiej
    • 1 łyżka miodu
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Buraki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wrzucić do zimnej wody, obrać i pokroić w kostkę.
    2. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytyny.
    3. Ananasa pokroić w kostkę.
    4. W misce wymieszać buraki z jabłkami i ananasem, dodać orzechy włoskie.
    5. Wszystkie składniki na sos wymieszać i zalać nim sałatkę, wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis