Brazylijskie bułeczki serowe

    (206)

    Oryginalny Pao de Queijo - pyszny chlebek bezglutenowy z dodatkiem parmezanu. Można poeksperymentować i dodać trochę ziół lub zastąpić parmezan innym serem.


    Zrobione przez 148 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 1/3 szklanki wody
    • 1/3 szklanki mleka krowiego lub sojowego
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki mąki z tapioki
    • 2 łyżeczki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu
    • 2 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    2. W rondelku wymieszać oliwę z oliwek z wodą, mlekiem oraz solą. Zagotować na dużym ogniu i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać mąkę z tapioki i czosnek, wymieszać na gładką masę. Odstawić na 10-15 minut.
    3. Dodać ser i jajka, wymieszać. Masa będzie grudkowata, o konsystencji serka wiejskiego.
    4. Na nienatłuszczoną blaszkę nakładać niewielkie kulki.
    5. Piec przez 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (206)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)