Sałatka z serem podlaskim i szynką

    Sałatka z serem podlaskim i szynką

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna i szybka sałatka z żółtym serem, wędzoną szynką, ogórkiem, groszkiem i orzechami włoskimi - pyszna polska sałatka! Serwuje się ją w pieczonych babeczkach.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g sera żółtego podlaskiego w plastrach
    • 200 g szynki wędzonej parzonej
    • 150 g świeżego ogórka
    • 100 g papryki konserwowej czerwonej
    • 1 puszka groszku konserwowego
    • 1 średnia czerwona cebula
    • 100 g orzechów włoskich łuskanych
    • pieprz do smaku
    • 3-4 łyżki majonezu
    • Babeczki
    • 300 g mąki
    • 150 g schłodzonego masła
    • zimna woda
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Plastry żółtego sera, szynkę, paprykę i ogórka ze skórką pokroić w cienkie paseczki. Dodać groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę cebulę i połamane orzechy włoskie.
    2. Sałatka nie wymaga solenia, wystarczy doprawić ją do smaku czarnym pieprzem, a następnie dodać majonez i dokładnie wymieszać.
    3. Aby w oryginalny i niebanalny sposób zaserwować sałatkę, można podać ją w kupionych lub własnoręcznie upieczonych babeczkach.
    4. Sposób przygotowania babeczek:

    5. Do mąki dodać wodę, pokrojone w kostkę masło oraz szczyptę soli, całość wymieszać i zagnieść ciasto.
    6. Foremki posmarować tłuszczem i napełnić przygotowaną masą.
    7. Piec około 20 minut w temperaturze 180◦C. Przed wyjęciem z foremek babeczki należy ostudzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis