Jesienny makaron z włoską kapustą

    Jesienny makaron z włoską kapustą

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gdy za oknem deszcz i ziąb, to danie zawsze sprawia, że dostaję zastrzyk pozytywnej energii. Przekonajcie się sami!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 szalotki, pokrojone w drobną kostkę
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 80 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
    • 1/4 główki kapusty włoskiej, poszatkowanej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka masła
    • 80 g kurek
    • 500 g makaronu penne
    • 150 g startego sera pecorino

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem.
    2. Dodać boczek i zrumienić. Dodać kapustę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie, ale wciąż będzie jędrna.
    3. Kurki (mogą być inne grzyby) oczyścić i pokroić.
    4. Na oddzielnej patelni roztopić masło i usmażyć grzyby.
    5. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente.
    6. Na talerze nakładać makaron, potem kurki, a na to kapustę z boczkiem. Posypać serem i od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis