Pieczona jogurtowa pierś z kurczaka

    Pieczona jogurtowa pierś z kurczaka

    8polubień
    1dzień50min.


    Zrobione przez 19 osób

    Całkiem oryginalny sposób na marynatę do kurczaka. Jogurt naturalny, zioła prowansalskie i czosnek. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 piersi z kurczaka (albo 4 pojedyncze filety)
    • Marynata
    • 500 ml jogurtu naturalnego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka mielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień50min. 

    1. Mięso umyć i osuszyć.
    2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
    3. Do miski nalać kilka łyżek marynaty jogurtowej, ułożyć w niej kurczaka i polać resztą jogurtu. Wstawić do lodówki na co najmniej dobę. W tym czasie mięso kilkakrotnie odwrócić.
    4. Rozgrzać grill lub piekarnik do średniej temperatury. Kurczaka wyjąć z marynaty, ułożyć na tacce do grillowania (lub blaszce) i piec przez 30-40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis