Placek jagodowy który rozpływa się w ustach

    Placek jagodowy który rozpływa się w ustach

    13polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 349 osób

    To smaczny, delikatny placek - jeden ze specjałów mojej mamy. To także świetne ciasto na piknik.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g masła
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 żółtka
    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 80 ml (1/3 szklanki) mleka
    • 2 białka
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 220 g (1 i 1/2 szklanki) świeżych jagód
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać i mąką kwadratową blachę o wymiarach 20x20 cm.
    2. Utrzeć masło lub margarynę z 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie puszysta. Dodać sól i wanilię. Oddzielić białka od żółtek i odłożyć białka na bok. Do mieszaniny dodać żółtka i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
    3. Zmieszać 1 i 1/2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawać do mieszaniny z żółtkami na przemian z mlekiem. Posypać jagody 1 łyżką mąki i dodać do ciasta.
    4. W osobnej misce ubić białka na miękką pianę. Dodać 1/4 szklanki cukru po łyżce na raz, ubijając, aż powstanie sztywna piana. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Wlać do przygotowanej blaszki. Posypać po wierzchu pozostałą 1 łyżką cukru.
    5. Piec przez 50 minut lub do momentu aż ciasto będzie gotowe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis