Meksykański chlebek kukurydziany

    Meksykański chlebek kukurydziany

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowo prosty i smaczny dodatek do dań w meksykańskim stylu. Najlepszy prosto z piekarnika, ale smaczny również na drugi dzień. Aby mieć pewność, że ten wypiek będzie bezglutenowy, należy sprawdzić etykietki wszystkich składników.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 zielone papryczki chili, posiekane
    • 175 g kukurydzy z puszki, odcedzonej
    • 125 ml creme fraiche
    • 250 g sera żółtego typu Cheddar, startego
    • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 125 g mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić keksówkę lub blaszkę na 12 muffinów.
    2. W misce zmiksować jajko z olejem. Dodać pozostałe składniki odkładając na bok 50 g sera żółtego. Wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły.
    3. Masę przekładać do foremek. Posypać odłożonym serem.
    4. Piec przez 40 minut w keksówce albo 25 minut w foremkach do muffinów.
    5. Po upieczeniu odstawić na 5 minut, a następnie wyłożyć z foremek i podawać.

    rada

    Creme fraiche można sobie zrobić w domu. Wystarczy do kubka śmietany 36% dodać 2 łyżki maślanki i odstawić w ciepłe miejsce na noc. Na drugi dzień będzie gotowa do wykorzystania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis