Prosty chleb bezglutenowy

    Prosty chleb bezglutenowy

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 10 osób

    Bardzo smaczny chleb z dużą zawartością błonnika, z mąki z siemienia lnianego i migdałów. Jest wspaniałą bezglutenową alternatywą dla zwykłego chleba. Uwielbiam go z kozim serem, masłem orzechowym albo po prostu maczany w oliwie.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 175 g mąki migdałowej
    • 100 g mąki z maranty
    • 4 łyżki mąki lnianej
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej koszernej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka syropu z agawy
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić keksówkę.
    2. W misce wymieszać mąkę migdałową z mąką z maranty, mąką lnianą, solą i sodą.
    3. W oddzielnej misce miksować jajka przez 3-5 minut, aż będą pieniste. Dodać syrop z agawy i ocet, wymieszać.
    4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Przełożyć do przygotowanej keksówki.
    5. Piec przez około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy wetknięty w środek wyjdzie suchy. Odstawić do przestudzenia i wyjąć z foremki.

    rada

    Można zrobić samemu mąkę migdałową. Wystarczy zmielić zblanszowane migdały w młynku ręcznym. Nie wolno używać do tego elektrycznego robota kuchennego ponieważ zamiast sypkiej mąki otrzymamy oleistą pastę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    1

    @EwelinaGredko - autorka pisze, że sama nie próbowała go robić w automacie, więc może lepiej nie ryzykować. - 12 sty 2016

    autor:
    0

    Mam pytanko , czy chleb z tego przepisu można wypiekać w maszynie do chleba? Mam taką z panasonica jednak wiem, że nie wszystkie przepisy się nadają - 11 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis