Golonka pieczona z ziemniakami

    Golonka pieczona z ziemniakami

    1polubienie
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Doskonały przepis na przyrządzenie pysznej golonki. Najpierw gotuję ją z czosnkiem i przyprawami, a następnie piekę w piwno-miodowym sosie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 golonki
    • Do gotowania
    • 3 liście laurowe
    • 6 ząbków czosnku
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 8 ziarenek pieprzu
    • 1/2 łyżeczki chili
    • sól do smaku
    • Do pieczenia
    • 6 ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 szklanka piwa
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka octu winnego
    • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 5-6 ziemniaków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Golonki oczyścić (jeśli potrzeba - ogolić) i dokładnie umyć. Włożyć je do dużego garnka, zalać wodą, aby były przykryte i dodać wszystkie przyprawy do gotowania.
    2. Gotować przez 2 godziny.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    4. 6 ząbków czosnku rozetrzeć z solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami bejcy do pieczenia. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
    5. Golonkę wyjąć z wywaru po gotowaniu. Naciąć w kratkę skórę i dokładnie natrzeć bejcą. Ziemniaki również posmarować tą samą marynatą do pieczenia. Ułożyć na blaszce.
    6. Piec przez około 1 godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis