Burgery z warzywami

    Burgery z warzywami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wzbogacona wersja burgerów - oprócz mięsa dodaję paprykę, cebulę i ogórki konserwowe, a doprawiam je sosem sojowym i ostrą papryką. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg mięsa wieprzowo-wołowego
    • 1 papryka czerwona
    • 2 ogórki konserwowe
    • 1 cebula
    • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego
    • 1-2 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • mielona ostra papryka do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Mięso zmielić przez maszynkę (lub kupić gotowe mięso mielone).
    2. Paprykę, cebulę i ogórki rozdrobnić w malakserze. Dodać do mięsa razem z natką pietruszki i przyprawami. Do masy dodać odrobinę wody i wyrobić na gładko.
    3. Z masy formować płaskie kotlety i piec na dobrze rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis