Muszelki z grzybami i kurczakiem w śmietanie

    Muszelki z grzybami i kurczakiem w śmietanie

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Dietetycy radzą by w okresie jesiennym jeść grzyby nawet dwa razy w tygodniu! Dostarczają one dużo żelaza, fosforu, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Dodatkowo, odpowiednio przygotowane mogą zaskoczyć swoim smakiem naszych gości.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250g makaronu muszelki
    • 500 g świeżych podgrzybków
    • 250 g świeżych kurek
    • 2 średnie cebule
    • 200 g filetu z kurczaka
    • 3 łyżki oleju
    • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
    2. Oczyszczone grzyby pokroić na cząstki, a następnie obgotować w osolonej wodzie.
    3. Filet z kurczaka oraz cebulę kroimy w średnie kostki, po czym podsmażamy na oleju.
    4. Dodajemy do tego nasze grzyby oraz obie śmietany, po czym dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy dla smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    5. Na koniec na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie, posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe!

    rada

    Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis