Jesienna zapiekanka z cukinią

    Jesienna zapiekanka z cukinią

    10polubień
    1godz.


    Zrobione przez 20 osób

    Na chłodne, jesienne popołudnia dobrze zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Świetnym pomysłem na obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Można je przyrządzić z makaronem i posypać ulubionym żółtym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g makaronu rurki
    • oliwa z oliwek
    • parmezan
    • 2 średnie kabaczki (cukinie)
    • 5 pomidorów
    • 150 g szynki
    • ser żółty
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ugotować makaron, a następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać.
    2. Rozgrzać piekarnik do ok. 180-200 stopni C.
    3. Umyte kabaczki pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć.
    4. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski.
    5. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem.
    6. Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut. Smacznego!

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Warzywa puszczają wodę, nie tworzy to niestety jakiegoś gęstszego sosu a suchą zapiekankę z ponad szklanką wody na dnie. Ponadto brak tu sporo przypraw, myślę że można dodać tam więcej niż sól i pieprz. No i po trzecie - 30 minut w moim piekarniku to trochę za mało dla cukinii, ale to moze zależeć od wielkości naczynia żaroodpornego i grubości pasków cukinii. - 25 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis