Tarta serowo - pieczarkowa

    Tarta serowo - pieczarkowa

    2polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeden z pierwszych przepisów obiadowych jaki odważyłam się zrobić. Tarta okazała się prosta i smaczna - dodatkowo pozwala na eksperymentowanie z różnymi dodatkami do farszu i przyprawami. Zawsze muszę robić dwie blaszki, bo jedna nigdy nie wystarcza :)

    Pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 1 jajko
    • 1,5 szklanki mąki
    • 100 g masła
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • Nadzienie
    • 200 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 500 g kurczaka (ugotowanego lub usmażonego)
    • sól
    • pieprz czarny
    • pieprz ziołowy
    • 2 łyżki oregano
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 4 jajka
    • 250 ml śmietany 18%
    • 250 g startego żółtego sera (część odłożyć w plasterkach)
    • 2 łyżeczki kurkumy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Z mąki, jajka, masła, łyżki śmietany oraz soli wyrabiamy ciasto. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
    2. Pieczarki, cebulę, kurczaka (wcześniej usmażonego lub ugotowanego) drobno kroimy i smażymy razem na rozgrzanej patelni około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia.
    3. Dno okrągłej blachy (24 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, brzeg natłuszczamy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim tortownicę formując wysoki brzeg.
    4. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Do piany dodajemy żółtka i 250 ml śmietany i razem miksujemy. Dosypujemy ser, farsz z patelni i 2 łyżeczki kurkumy i mieszamy wszystko łyżką drewnianą (uważając by nie zniszczyć za bardzo piany).
    5. Farsz wykładamy równomiernie na ciasto. Zaginamy brzeg jeżeli okaże się za wysoki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch przykrywamy plastrami żółtego sera i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut. Można pozostawić tartę w wyłączonym piekarniku dla utrzymania ciepła.

    rada

    Pieczarki można zastąpić niemalże każdym warzywem. Sprawdza się zarówno wersja z ugotowanymi wcześniej kalafiorem i brokułem, jak i smażoną na patelni papryką. Farsz po przygotowaniu powinien możliwie szybko zostać wrzuconym na ciasto i do piekarnika. Inaczej z białek zacznie się zbierać woda, farsz zrobi się rzadki, a sama tarta po upieczeniu może nam popłynąć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis